Manual ràpid per saber si un broker hipotecari és fiable
Els brokers hipotecaris són cada cop més populars a Espanya, especialment per la seva capacitat d’aconseguir que els bancs financin més del 80% del valor de l’habitatge que es pretén adquirir. Encara hi ha gent, però, que prefereix no contractar els seus serveis, ja que no se’n refien del tot.
Per aquest motiu, el comparador bancari HelpMyCash.com ha elaborat un senzill manual que permet saber si un intermediari financer és segur o no, així com si treballa de manera totalment independent o si, per contra, està vinculat a una o més entitats bancàries .






T’ha de donar les dades de registre
En primer lloc, un broker 100% fiable ens proporcionarà, abans de contractar els seus serveis, la informació sobre el propi negoci. Per llei, aquesta ha de contenir la identitat i el domicili social de l’intermediari, així com el nom del registre en què està inscrit, el seu número registral i els mètodes que podem fer servir per comprovar que, efectivament, aquesta inscripció existeix.
En principi, els brokers que operen a tot Espanya s’han d’inscriure al registre d’intermediaris gestionat pel Banc d’Espanya, mentre que els que només ho fan en una comunitat autònoma ho han de fer al registre de la mateixa regió. A més, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social també gestiona un registre estatal d’intermediaris financers.
No t’hauria de cobrar per avançat
En segon lloc, un intermediari seriós mai no ens cobrarà res per avançat. Encara que no és una obligació legal, un broker fiable només ens exigirà que paguem els seus honoraris després de signar el préstec hipotecari; no abans. Per tant, si algú ens demana diners abans de trobar-nos una hipoteca (excloent-ne el preu de la taxació), l’aconsellable és no contractar els seus serveis.
A més, els brokers hipotecaris estan obligats a presentar-nos les seves tarifes “amb antelació suficient a la prestació” dels seus serveis, segons la Llei 5/2019. Els honoraris no estan regulats, però generalment consten d’una comissió d’entre el 2% i el 5% sobre l’import de la hipoteca obtinguda, a abonar després de la contractació.
Els intermediaris, a més, ens han de dir si cobren (i quant) algun tipus de comissió dels bancs amb què col·laboren. I en cas que treballin exclusivament per a una o diverses entitats financeres, “no podran percebre cap retribució dels seus clients”, tal com diu la llei 2/2009.
T’ha de dir si és independent o no
Per acabar, si l’intermediari està vinculat a un o més bancs o treballa exclusivament per a ells, no ens ho pot amagar. Encara més, ens ha de facilitar els seus noms i, com hem dit abans, quant li paguen per operació. En cas que no es conegui aquest import per endavant, ens ho ha de dir quan ens trobi la hipoteca.
Així mateix, des de HelpMyCash destaquen que els brokers que siguin independents, entenent per tals els que no mantinguin vincles contractuals amb cap entitat financera, estan obligats a presentar-nos un mínim de tres ofertes vinculants que s’adaptin al nostre perfil; seleccionades entre les que hagin trobat dins del mercat.